Missie
We willen kinderen uitdagen en boeien om op hun eigen tempo de wereld te ontdekken dus op het ogenblik dat zij eraan toe zijn en niet wanneer de maatschappij denkt dat het zou moeten.
Bij ons moet niets maar kan en mag er wel heel wat.
Daarbij verliezen we zeker onze waarden en afspraken niet uit het oog.
Onze visie is om elk kind individueel te ontvangen en een warme tweede thuis te geven.
Dit volgens de behoefte en de noden van het kind en in samenwerking met de ouders.
Onze deur staat open voor ieder kind en ouder.
Ouders kunnen bij ons ook terecht met vragen of onzekerheden. Contact met ouders dragen we hoog in het vaandel.
Wij vinden het belangrijk dat we ons zo kunnen aanpassen dat het kind zich bij ons goed voelt en indien nodig nemen wij enkele gewoontes van thuis mee over. Hierbij denken wij aan slaapritueel, potjestraining, …
Wij vinden het vertrouwen van zowel ouders als kind heel belangrijk. Daarom willen we ook werken aan een goede vertrouwensband met beide. Wanneer u met ideeën, vragen of twijfels zit, horen wij dit graag.
De gezondheid van een kind begint bij een gezonde, gevarieerde voeding.
Hierbij willen wij ook ons steentje bijdragen.
Wij verzorgen elke dag een gezonde warme maaltijd, vers fruit, verse soep en een lekker boterhammetje met beleg.
Jullie krijgen ook een ruime tijd om je kind te brengen en te halen. Kinderen kunnen bij ons terecht van 7.00 uur tot 18.00 uur. Dit is een hele tijdspanne dat jullie je kind kunnen laten opvangen.
Zo proberen we ons te schikken naar alle behoeftes van de ouders.
We nemen ook een duidelijke dagplanning aan.
De herhaling van de dagstructuur geeft bij jullie kleine schat een vertrouwd gevoel en creëert zo veiligheid.
Tot slot, maar zeker niet onbelangrijk: spel en verzorging.
In de ruimte zal er de mogelijkheid zijn voor de kinderen om vrij te spelen.
Wij bieden verschillende materialen en speelgoed (aangepast aan de leeftijd) aan waarmee de kinderen kunnen ‘experimenteren’. Verder voorzien wij tijdens de dag verschillende activiteitjes.
Hierbij houden wij rekening met de ontwikkeling van uw kind (motorisch, taal, sociaal-emotioneel, cognitief).
Kortom: het welbevinden van jouw kind is bij ons helemaal van tel!
Onze missie is ouders en kinderen tevredenstellen!
Wij willen ervoor zorgen dat jullie als ouders je kindje met een gerust hart achterlaten bij ons.
Zowel voor het goed gevoel van jullie als het gevoel van het kind. Hierbij willen we alle stress voorkomen. De eerste dagen zullen wij dus ook bereid zijn om (ver)wendagen te houden.
Jullie kunnen gedurende een bepaalde tijd met je kindje mee komen wennen en kijken bij ons in de opvang. Dit om zowel ouders als kind geleidelijk aan gewoon te laten worden aan de nieuwe situatie.
Wij kiezen ervoor om een groepsopvang op te starten omdat we uit ervaring weten dat kinderen heel veel van elkaar leren. Daarnaast is het bewezen dat kinderen elkaars eerste pedagoog zijn.
Juist de onderlinge verschillen vormen de bouwstenen voor hun ontwikkeling; ze vormen de dynamiek van het proces. Hiervoor zetten we alle kindjes bij elkaar in één leefgroep.
Uiteraard wordt er ook gekeken naar de veiligheid van jullie kleine schat.
Kleine baby’tjes zitten buiten het bereik van onze speelse peuters.
Ook de ruimte wordt speciaal ingericht voor onze kleine wereldverkenners, er wordt veilig speelgoed aangeboden en er zal constant toezicht worden gehouden.
Visie
Ik en de ander
Onze kapoentjes kunnen en mogen écht zichzelf zijn bij De kleine schat.
Het creëren van een thuisgevoel trekken we door in zowel onze werking als in de aankleding van onze leefruimte. Ook muziek staat centraal bij ons, dit draagt bij tot een vrolijke en warme sfeer. Onze kapoentjes worden elke dag persoonlijk begroet door onze enthousiaste begeleidsters. Verhaaltjes lezen vinden we fijn, lekker knus bij elkaar, op de groene bankjes.
Tijdens het lezen vertellen onze grootste kapoenen vaak uitgebreid over het boekje en alles wat we er samen in ontdekken :-).
Alle emoties mogen er zijn in De kleine schat, we erkennen onze vriendjes hun gevoelens, benoemen ze en begeleiden onze schatjes hierin. Een warme knuffel, of net een beetje afstand, voor al onze vriendjes passen we een aangepaste ondersteuning toe.
Bewust kiezen we om zowel een horizontale als een verticale opvangvorm aan te bieden. Dit betekent dat we bepaalde activiteitjes echt gaan organiseren voor een bepaalde leeftijdsgroep. Door middel van onze vrij-spel momenten ontstaat er samenspel
waarin de begeleidster kan inspelen op wat er gebeurt. Bij conflictsituaties stimuleren we onze kapoentjes om te onderhandelen. Zo leren we hun zelfredzaam te worden in een conflictsituatie en dit op een warme maar duidelijke manier.
Moris is onze handpop. Hij komt op bezoek wanneer er een kindje jarig is.
We maken hem samen wakker en dan geeft hij een cadeautje aan het jarige vriendje. Samen zingen we uit volle borst alle verjaardag hits!
De kindjes krijgen voldoende ruimte om initiatief te nemen en keuzes te maken binnen een weldoordacht pedagogisch verantwoord kader.
Lichaam en beweging
We bieden onze kinderen voldoende variatie in beweging:
We voorzien elke dag dat onze kapoentjes hun energie kwijt kunnen.
De kleine schat zorgde voor een prikkelende speelomgeving om dit te stimuleren.
Daarnaast organiseren we activiteiten waar onze kapoentjes naar hartenlust kunnen knallen zoals dansen, rijden op de fietsjes, … Ook plannen we regelmatig een buitenspeelmomenten in, wanneer het warm (en droog 😉 ) genoeg is om buiten te spelen.
Communicatie en expressie
We zorgen ervoor dat we al onze activiteiten op een prikkelende manier starten. We zorgen bijvoorbeeld voor inleidende liedjes of gedichtjes,
verhaaltjes en kringgesprekken op onze groene bankjes.
Het aan tafel gaan gaat gepaard met extra leermomenten: kleuren van de fruitpotjes benoemen, bordjes tellen, kindjes persoonlijk welkom heten (’s morgens bij het fruitmoment), benoemen van fruit en groenten.
Tijdens het eten staat rust voor ons centraal. De kleinste vriendjes smullen mee met een stukje groente. De begeleidsters eten tijdens het fruitmoment gezellig mee. Dit zet de kindjes aan om ook mee te eten.
Alle vormen van kunst komen bij ons aan bod. We zorgen ervoor dat onze kapoentjes aan de slag kunnen met beeldende kunst.
Dit doen we door middel van: tekenen, verven, knutselen, boetseren. Maar ook dans en muziek hebben steevast een plekje in De kleine schat!
Verkennen van de wereld
In De kleine schat zijn er verschillende speelhoeken. Zo krijgen onze vriendjes de kans om vanuit de
ene speelhoek speelgoed mee te nemen naar een andere speelhoek en om zo te ontdekken, uit te testen en te creëren
Wanneer het weer het toelaat eten we buiten.
We creëerden een echte buiten leefruimte. Er is een keukentje, verzorghoek en een babyhoek om al onze vriendjes comfortabel te laten ontdekken. Ook zijn er schaduwdoeken om onze kleine vriendjes te beschermen tegen de zon.
Knutselactiviteiten worden bekeken als ideale voedingsbodem in het ontwikkelen van alle zintuigen. We maken dan ook gebruik van een heel spectrum aan materialen en toepassingsgebieden.
De maatschappelijke wereld kunnen onze vriendjes verkennen doormiddel van onze speelhoeken en door thema gerichte activiteiten zoals voor moederdag, kerstmis, pasen, …
Kinderen krijgen in De kleine schat kansen om kennis te maken met een diversiteit aan thuisculturen.
Zo woont er bijvoorbeeld een zwarte pop bij onze andere popjes. We willen hier in de toekomst nog meer op inzetten en plannen hier in 2023 leuke dingen rond te doen.